Weeknummers geven een verkeerde week aan

De formule WEEKNUMMER kan af en toe een probleem geven. Dit komt omdat bij ons (Europa) week 1 op de maandag begint van de week waarin de eerste donderdag van het kalenderjaar valt. Dat houdt in dat bijvoorbeeld 1 januari 2023 officieel in week 52 viel. In 2023 begon week 1 ‘pas’ op 2 januari.┬á In 2011 begon week 1 op 3 januari.

De formule WEEKNUMMER kan hierdoor verkeerde weeknummers geven. Op de website van Microsoft staat een verwijzing naar een mogelijke oplossing. Omdat ik zelf een fan ben van het zo veel mogelijk oplossen zonder VBA, hieronder de oplossing in formulevorm.


=INTEGER((A1-DATUM(JAAR(A1-WEEKDAG(A1-1)+4);1;3)+WEEKDAG(DATUM(JAAR(A1-WEEKDAG(A1-1)+4);1;3))+5)/7)

Er zijn twee systemen die voor deze functie worden gebruikt:

  • Systeem 1    De week met 1 januari is de eerste week van het jaar en wordt genummerd als week 1.
  • Systeem 2    De week met de eerste donderdag van het jaar is de eerste week van het jaar en wordt genummerd als week 1. Dit systeem is de methodologie die is vastgelegd in ISO 8601, dat algemeen bekend staat als Europees systeem voor weeknummering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *