De showtrap in Excel

Tijdens de softwaretrainingen leer je de mogelijkheden van een pakket. De knoppentraining zouden sommige mensen (een beetje denigrerend) zeggen. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. De kracht zit hem niet altijd in het kennen van die knopjes maar in de toepassing. Wanneer gebruik je nou welke optie? En is het mogelijk om de opties met elkaar te combineren?

De Excel cursisten die ik in mijn klassen krijg, doen vaak geen moeilijke dingen met Excel. Heel vaak gaat het om het invullen of aanpassen van gegevens in een bestand. Soms gaat het hierbij om een heel groot bestand. Met heel veel kolommen.

Hoe weet ik nou of ik in de goede rij zit te werken? Op zo’n moment kun je bijvoorbeeld de Titels blokkeren. Soms kun je ook de rijen om-en-om een kleur geven. Denk daarbij aan het maken van een Tabel of aan Voorwaardelijke opmaak.

Bij het Excel-bestand waar het hier om gaat, zijn drie opties binnen Excel gebruikt:

  1. Gedefinieerde namen: een van de cellen heeft de naam ActRij gekregen
  2. Voorwaardelijke opmaak: in dit geval voorwaardelijke opmaak op basis van een formule (=Rij(A1)=ActRij)
  3. Een supergrote macro van één hele regel

en dan krijg je het effect in de video. Elke keer wanneer je een cel aanklikt, wordt de rij van de aangeklikte cel (ActiveCell.Row) groen.

Zelf even stoeien met dit voorbeeld? Het bestand vind je hier: Het is een .xlsm-werkmap omdat er een macro is gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *